MANTELZORGWONING
UW MANTELZORGWONING
WAT MOET U WETEN EN WAT ZIJN DE MOGELIJKHEDEN?
EEN MANTELZORGWONING
WAT IS DAT NOU PRECIES?
Een mantelzorgwoning is een extra woning op het terrein van een bestaand huis van iemand die zorg nodig heeft. De mantelzorgwoning is vaak bedoeld voor een vriend of familielid die zorg verleent aan de bewoner van het huis. Ook is het mogelijk dat de mantelzorgwoning geplaatst wordt op het terrein van de zorgverlener. In dat geval woont de zorgbehoevende in de mantelzorgwoning.

VOORDELEN VAN EEN MANTELZORGWONING
Een last van de schouders
Mantelzorgen kan een flinke inspanning vereisen, zeker i.c.m. het reguliere leven en werk. Ook de nodige reistijd kan een lastpunt zijn. Eén voordeel van een mantelzorgwoning is dan ook dat u niet meer hoeft te reizen. Slechts enkele stappen buiten de deur brengt u ter plaatse. U hebt een beter zicht op de zorgbehoevende en loopt dan ook gemakkelijker even snel binnen.
Een waardevaste investering
In tegenstelling tot de maandelijkse kosten van een verzorgingstehuis is een mantelzorgwoning een waardevaste investering. Het kopen van een mantelzorgwoning vereist eenmalig een flink bedrag, maar kan een aantrekkelijke investering zijn. Een mantelzorgwoning wordt namelijk demontabel gebouwd, zodat u het eenvoudig kunt verkopen.
Woning in een vertrouwde omgeving
Vele zorgbehoevenden blijven graag in zijn/haar vertrouwde omgeving wonen. Ook voor dementerenden is kan het behouden van de vertrouwde omgeving een groot voordeel zijn.
Op maat gemaakt en uitgerust met alle nodige zorg accessoires
Wanneer de zorgbehoevende zelf in de zorgwoning gaat wonen is er het grote voordeel dat de mantelzorgwoning volledig ingericht wordt, passend bij de wensen en behoeften van de zorgbehoevende. Ook alle zorg accessoires kunnen direct toegepast worden.
HEB IK EEN VERGUNNING NODIG?
NEE, MAAR...
Het antwoord is nee. U kunt een mantelzorgwoning volledig vergunningsvrij bouwen. Er zijn dan wel een aantal voorwaarden waar de woning aan dient te voldoen. Ten eerste verschillen deze voorwaarden per gemeente. Vraag dus ten alle tijden uw gemeente welke regels en voorwaarden er gelden in uw gemeente. Dit zijn de landelijke regels:
- De woning mag alleen geplaatst worden naast een bestaande woning op het achtererfgebied.
- De woning mag bewoond worden door maximaal twee personen. Hiervan moet minstens één persoon mantelzorg verlenen of ontvangen.
- De maximale grootte van een vergunningsvrije zorgwoning is afhankelijk van de afmetingen van uw bebouwingsgebied. Hierbij gelden dezelfde regels als voor een bijgebouw (zie onderstaande tabel). Woont u buiten de bebouwde kom of is uw achtererfgebied van royale grootte, dan mag de zorgwoning vergunningsvrij maximaal 100m2 groot zijn. Groter mag, maar dan dient u een vergunning aan te vragen.
Is het bebouwingsgebied: | Dan mag u bouwen: | Plus: |
kleiner of gelijk aan 100m2 | de helft van dat bebouwingsgebied | – |
groter dan 100 m2 en kleiner of gelijk aan 300 m2 | 50 m2 | 20% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 100 m2 |
groter dan 300 m2 | 90 m2 | 10% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 300 m2 , tot een maximum van 150 m2 . |
- U mag alleen de begane grond als leefomgeving gebruiken. De woning mag wel een zolder hebben. Een kelder, balkon of dakterras is dus niet toegestaan.
- U dient bij het bouwen van de mantelzorgwoning rekening te houden met het bouwbesluit. Hierin staan regels beschreven op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.
- Als de mantelzorg behoefte vervalt, mag het bouwwerk niet langer gebruikt worden als woning. Het bouwwerk mag blijven staan, alleen dient u de keuken en de badkamer te verwijderen. De woning wordt dan in principe een tuinhuis. Uiteraard is het ook mogelijk om de woning te verkopen. Mantelzorgwoningen kunnen namelijk demontabel gebouwd worden.
- Bij twijfels over de zorgbehoefte kan de gemeente vragen om een verklaring van een huisarts, wijkverpleegkundige of andere deskundige.
- Indien de mantelzorgwoning op meer dan 4 meter afstand geplaatst is t.o.v. de hoofdwoning en een schuin dak heeft dat hoger is dan 3 meter; dan mag de dakvoet niet hoger zijn dan 3 meter.
- Indien de mantelzorgwoning op minder dan 4 meter afstand geplaatst is t.o.v. de hoofdwoning; dan mag de zorgwoning niet hoger zijn dan 5 meter èn niet hoger dan de hoofdwoning.
SOORTEN MANTELZORGWONINGEN
AAN U DE KEUZE.
Er bestaan verschillende soorten mantelzorgwoningen; zo kunt u kiezen voor een vrijstaande mantelzorgwoning. Deze worden vaak mobiel/demontabel gebouwd, waardoor het gebouw eenvoudig te verkopen is wanneer de zorgbehoefte verdwijnt. Een ander voordeel van een vrijstaande mantelzorgwoning is het feit dat deze qua formaat en benodigdheden volledig naar wens in te delen is.
De tweede optie is een aanbouw aan uw huis bouwen. Ook dit mag vergunningsvrij binnen de regels. In dit geval is het vaak aantrekkelijk om de aanbouw zo te bouwen dat deze permanent mag blijven staan, wanneer de mantelzorg functie vervalt.
Ook kunt u een bestaand bouwwerk verbouwen tot mantelzorgwoning. Bijvoorbeeld een bestaande garage, schuur of aanbouw. Door het voorzien van de nodige woonvoorzieningen, kan het gebouw direct als zorgwoning functioneren. Ook hierbij zal een keuken en badkamer verwijderd moeten worden, wanneer de zorgfunctie vervalt.

EEN MANTELZORGWONING
VAN HET KRUISPUNT
Waarom zou u voor een mantelzorgwoning van Het Kruispunt kiezen? Wij streven er naar om van een mantelzorgwoning ook écht een fijne leefomgeving te maken die bij u of de toekomstige bewoner past. Sfeer, beleving en het fijne thuisgevoel staan daarbij centraal. Iedereen heeft een andere smaak en behoeftes als het gaat om een fijne leefomgeving. Wij onderscheiden ons door uw mantelzorgwoning écht volledig op maat te maken. We vragen door wat de klant nou echt wil met een oog op sfeer, beleving, materiaalgebruik, levensstijl en eventuele geïntegreerde zorg accessoires.
VAN ONTWERP TOT REALISATIE
OP BASIS VAN UW WENSEN
We starten met een goed gesprek om goed te begrijpen wat uw wensen zijn en naar wat voor stijl en sfeer uw gedachten uitgaan. We gaan samen met u kijken hoe we de woning zo kunnen indelen dat we een praktische, maar vooral fijne leefomgeving kunnen realiseren. Vervolgens maken we een schetsontwerp, zodat u een goed beeld van de plattegrond, stijl en uitstraling van het bouwwerk. Wanneer het plan volledig aan uw wensen voldoet gaan we de woning in delen bouwen in onze werkplaats. De woning wordt zo gemaakt dat het gebouw in een zeer korte tijd te plaatsen is bij u in de achtertuin. En.. genieten maar..!

GEREALISEERDE MANTELZORGWONINGEN
Bekijk hier een greep uit de door ons gerealiseerde mantelzorgwoningen.

PROJECT BERKEL
MANTELZORGWONING

SHOWTUIN KRUISPUNT
MANTELZORGWONING

CHIQUE
MANTELZORGWONING
